úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Príchod | Starý Dom | Boston | Cesta k moru | New Bedford | Oceán | Cesta späť  

Dickov dom - pamätník americkej histórie


ma_dom
5 kb [28 kb]



Dickov dom bol skutočným pamätníkom americkej histórie. Pochádzal z 18. storočia a pri prechádzke vo vnútri, akoby na človeka dýchali priamo dejiny.  
Tento veľký dom bol, ako tu už v Amerike býva, postavený hlavne z dreva. Od pivnice, naprieč tromi poschodiami, sa stredom domu tiahol masívny murovaný komín. Počas desaťročí sa pri opravách domu niektoré veci vymenili, no veľmi nás uchvátila zachovalosť celého objektu. Pôvodné trámy, v niektorých izbách pôvodná podlaha, dobový nábytok, toto všetko vyvolávalo v nás rešpekt. Pri prechádzaní sa izbami sa z dlážky ozývalo starobylé vŕzganie.  
 
Zaujímavé bolo, ako sa dá taká významná historická pamiatka šetrne skombinovať s bežným životom rodiny. Dom bol prispôsobený pre život mladej 5-člennej americkej rodiny. Na prízemí nechýbala v kuchyni mikrovlnka a televízor. S fotelkami na dohľad od umývadla. Pod televízorom večne rozsypané detské hračky. Často sme jedávali na verande, pod strechou.  
 
Na prízemí nás zaujala historická priechodzia izba, ktorá vyzerala naozaj starodávne. Nič moderného tam neprekážalo pozornému oku. Starý murovaný krb s drevom a železným náradím mal veru ďaleko od toho na diaľkové ovládanie, ktorý sme videli dávnejšie. Nad krbom na stene viseli rôzne náradia, vedľa seba boli usporiadané dobové zbrane. Tie sa ešte nabíjali odpredu.  
Starodávny stolík, drevené stoličky, knižnica. Vôňa dreva. Človek má pocit, akoby sa vrátil späť o dvesto rokov.  
 
Na ďalšom poschodí boli obývacie priestory, detské izby, spálňa. Tu to už vyzeralo mierne modernejšie, aj keď okná, dvere a podlaha na chodbe nám dávali najavo, kde sa to nachádzame.  
Ešte vyššie sa nachádzalo pár izieb. Jedna bola hosťovská, v tej sme boli zložení ja s bratom, vedľa mal Dick pracovňu. Je zberateľ rôznych skamenelín, bolo ich tam dosť. Počítač má práve v oprave.  
V našej izbe nám robila spoločnosť lenivá veľká mačka s dlhou srsťou. Volala sa Spok a často ležala na posteli. V noci zas pobehovala po stolíku, kde sme mali veci a cez zatvorené okno pozorovala lesné šelmy, ako v noci vyliezajú zo svojich skrýš.  
 
V opise domu sa vrátim ešte úplne na spodok domu. Dole, pod prízemím, sa nachádzala tmavá murovaná pivnica. Bolo tam síce mierne vlhko, ale veľmi zaujímavo. Keď sme si vypočuli historické súvislosti, naše nadšenie stúplo. Táto pivnica, a hlavne tajný priestor pod komínom, boli svedkom napínavých a neraz až životunebezpečných historických udalostí. Počas koloniálnych vojen, keď muži bojovali proti vojakom jej veličenstva, stával sa tento dom terčom nájazdov nie práve mierumilovných indiánskych bojovníkov. Ženy nachádzali úkryt a bezpečie práve na tomto mieste.  
Neskôr, keď už boli USA samostatné, úkryt v pivnici dobre slúžil aj naďalej. Černosi pracujúci na južných plantážach utekali od svojich krutých vlastníkov za slobodou do Kanady. A niektorí sa skrývali aj práve tu.  
 
 
ma_dom-kamen
7 kb [37 kb]


Vlastnícky kameň

 
Blízke okolie domu  
Na vonkajšej strane domu viala vo vetre americká zástava, prejav všadeprítomného patriotizmu.  
Z jednej strany domu bola cesta do neďalekého mestečka, z opačnej strany bol dvor ohraničený stromami, za ktorými ležalo zatrávnené pole. Na dvore sme robili spoločnosť Dickovým deťom, aby rodičia mali chvíľu voľna.  
Obďaleč sme navštívili starú šopu. Bola dosť priestranná a nachádzala sa tam kopa poľnohospodárskeho náradia. Jedna vec upútala moju pozornosť - vypínač na svetlo. Bol hodne starý, celý zažltnutý a zaprášený, no tvarom vyzeral presne ako tie súčasné - krátka páčka prepínajúca sa odhora dole. Raz vymyslený tvar funguje dobre dodnes.  
Šli sme spolu cez pole a za ním, v priehlbine, obkolesený bujným porastom sme našli malý rybník. Kvákali tu žaby a voda bola dosť špinavá.  
 
 
Dick pracoval vo firme Digital, len nedávno kúpenej firmou Compaq. V jeden deň potreboval ešte niečo vybaviť a vzal nás so sebou. Pekné prostredie, udržiavané trávniky, parkovisko a budova kvádrového tvaru.  
Vnútri bolo tiež zaujímavo, no jedna vec nás zaujala najviac. Na chodbe, hneď vedľa menšej prednáškovej miestnosti, za presklenou stenou boli počítače. Nuž, ale nie obyčajné. Tvorili steny vo výške človeka, boli vo viacerých radoch, pospájané spleťou káblov a posiate množstvom drobných zelených svetielok, ktoré blikali ani o dušu. Toto bola pýcha firmy, jeden z významných uzlov internetu v USA.  



<  Príchod
     Príchod k Dickovi do Massachusetts
Boston  >
Prehliadka mesta Boston
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco