Príprava gulášu na Slivov spôsob

Prenechajme teraz slovo šéfkuchárovi Slivovi, nech nám prezradí tajomstvo chutného gulášu:
kotlik.jpg - 8970 Bytes

Teoretický úvod

Guláš ako pojem je vedecky označovaný za pokrm, teda poživinu, určenú na konzumáciu za účelom odbúrania subjektívneho pocitu nedostatku plniva v orgáne označovaného ako "žalúdok" u jednotlivca, alebo skupiny jednotlivcov.
Jednotlivec jeho konzumáciou sleduje uspokojenie inštinktívnej túžby po nasýtení, v hovorovej reči často pomenované ako "zahnanie" hladu , pričom jeho vedľajším znakom je splnenie jednej zo základných predpokladov prežitia druhu, a to uspokojenie jednej z primárnych fyziologických potrieb jedinca. Táto potreba je časovo nestála, a u každého druhu, či jedinca sa prejavuje rôzne, často veľmi nepredvídateľne. Najčastejšie a najviac pozorované vonkajšie prejavy "hladu" sa na skúmanej vzorke jedincov v mojom okolí vyznačujú vyslovovaním viet typu: "Slivóóóoó, kedy bude už ten guláš?", "Slivóóóó, daj nám už jesť!!!" a "Slivóóó ty hajzel, to nám robíš naschvál. Naberaj už!!!"

Základné predpoklady k vareniu

Na uvarenie môjho gulášu je nutné dodržať isté podmienky, ktoré zaručia požadovanú farbu, intenzitu a kvalitu všetkých vnemov(chuť, vôňu, farbu a hebkosť pri dotyku) pri konzumácii, ako aj správny zvuk pri bublaní počas varenia.
Tieto predpoklady sú následovné: Pri dodržaní daných podmienok a receptúry sa zaručujem za výsledok zodpovedajúci kvalitatívnej norme.

Suroviny na prípravu gulášu pre 4 osoby (1 kotlík)

Receptúra a technológia varenia

Pripravíme si na lúke Košariská za dedinou Borinka, kúsok od potoka, ohnisko. Pozbierame drobné raždie a spolu s pokrčenými papiermi ho uložíme do stredu ohniska. Na vrch naložíme stredne veľké polienka a postavíme trojnožku. Oheň zapálime a po dobrom rozhorení ho jemne rozhrabeme a pridáme hrubé polená. Na takto pripravenom ohni môžeme začať variť:

Zoznam vecí potrebných ku gulášovej akcii

  1. Kotlík s vrchnákom
  2. Trojnožka
  3. Drevená doštička na krájanie
  4. Zápalky, zapalovač
  5. Nože na krájanie
  6. Žufanka
  7. Varecha
  8. Taniere, lyžičky, servítky
  9. Vstupné produkty do gulášu (viď suroviny)
  10. Deka na ležanie

úvodná stránka




Naše cykloturistické výlety  ·  www.mlaco.sk/bicykel  ·  © Marek Laco 1998-2024  ·  bicykel/zavinac/mlaco.sk