úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Strastiplný let | Bývame na ostrove | Zábava na ostrove | Military Base | Fishing | Shooting | Nature Center | Savannah | Odchod  

Prehliadka južanského mesta Savannah


com_sa-letak
20 kb



Ráno sme nasadli do bieleho minivanu a vybrali sa do mesta Savannah. Cesta trvala asi trištvrte hodinku. Auto sme odstavili na parkovisku a pokračovali po vlastných. Chodiac medzi blokmi domov po rozpálenej ceste zdalo sa nám tu ešte teplejšie ako doteraz. Zaujímavé bolo, že všetky budovy boli nízke, nie väčšie ako dve poschodia, teda žiadne mrakodrapy.  
Na dohodnutom mieste, v malom parčíku, sme sa mali stretnúť so Sárou, rodinnou priateľkou, ktorá niekedy robievala prehliadky mesta. Teraz spraví malú prehliadku nám.  
 
Po nedlhom čakaní sme sa stretli. Spolu sme sa najedli v predajni rýchleho občerstvenia, potom sme sa vrátili do auta a prehliadka začala.  
Križovali sme stromami lemované ulice mesta, obzerali chodníky, parčíky a domy. Je vidieť, že toto mesto bolo (ako jedno z prvých v Amerike) plánované. Ulice sú priestranné, križujúce sa pod pravým uhlom.  
Vonku svietilo ostré pálivé slnko, ešteže tu, vnútri je celkom príjemne. Na východnom kraji mesta, pri pobreží, sa nachádza socha ženy. Podľa legendy vraj istá žena v mladom veku stratila na mori muža - námorníka, no stále verila, že sa vráti. Preto ho každodenne chodievala čakávať na breh mora a dlhé hodiny sa dívavala do diaľav. Toto robievala až do smrti, tak jej postavili pamätník.  
 
Pokračovala prehliadka mestom, Sára hovorila, kde sa nachádzame, čo sa tu kedy odohralo, poznala históriu veľa domov a o každom dlho hovorila. Istotne si z prehliadky viac pamätá Matúš, lebo ja (neviem, čo to do mňa vošlo) som bol mimoriadne ospalý, spánok sa len veľmi ťažko dal zaháňať, viečka boli ani z olova. Nedalo sa proti tomu nič robit! Opakovane som sa zobúdzal na nepríjemné sekania v krku, keď mi hlava mimovoľne zapadávala dozadu. Ešte dobre, že som sedel na zadných sedadlách minivanu, takže ma nebolo vidieť.  
 
Savannah je najstarším mestom v štáte Georgia, bolo významným centrom tejto južanskej oblasti, plnej plantáží s otrokmi. Doteraz tu žije vyše 50% černošského obyvateľstva. V osemnástom storočí bolo Savannah hlavným mestom štátu. Teraz má okolo 150,000 obyvateľov a je to jedno z najkrajších miest v USA.  
Nie nadarmo v tunajšom parku, na lavičke, rozprával Forest Gump svoj príbeh.  



<  Nature Center
     Prehádzka po ostrove s odborným výkladom
Odchod  >
Koniec návštevy u Toma
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco