úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Strastiplný let | Bývame na ostrove | Zábava na ostrove | Military Base | Fishing | Shooting | Nature Center | Savannah | Odchod  

Prehádzka po ostrove s odborným výkladom


Na ostrove sme absolvovali túru s naturalistom menom Bruce, znalcom tunajšej flóry a fauny. Začala sa v domčeku - múzeu, kde boli vystavené všakovaké exponáty ako lebky, preparáty, kožušiny a kostry.  
 
sa_nature-aligator
5 kb [28 kb]


Zatiaľ mláďa


Ujo biológ nám všetko vysvetľoval a objasnil, ako spoznáme rozdiel medzi krokodílom a aligátorom. Jedného malého aligátora mal poruke, a tak nám to hneď aj názorne ukázal.  
V domčeku bolo veľa akvárií, terárií, bola to ukážka z celého ostrova na jednej kope. Celá ta zbierka pôsobila na nás zaujímavo a keby sme boli študenti nejakej prírodovedeckej fakulty, iste by to bolo pre nás zaujímavejšie ešte omnoho viac.
 
sa_nature1
6 kb [33 kb]


Lebka z aligátora

sa_nature2
5 kb [26 kb]



 
Túra pokračovala mimo domčeka, po ostrove. Autom sme sa dopravili k malému plytkému jazierku, na ktorom sídlili vtáky. Každý z nás vyfasoval ďalekohľad. Pozerali sme sa na vtáky, ktoré sa nám nezdali byť ničím zaujímavé, bolo strašne teplo, dusno, potili sme sa, boli sme ustatí a leniví, že sa nám ťažko hýbalo a k tomu sme sa museli tváriť, že nás výklad nesmierne zaujíma. Uznanlivo sme kývali hlavami a sem tam sa pre efekt spýtali dáku otázku.  
 
Ďalšia zastávka bola v lese, pri jazierku s tečúcou vodou. Rástli tu vraj nejaké významné rastliny a bol tu príjemný chládok.  
 
Keď sme si už mysleli, že ideme domov, zatočil biológ džípom do lesa a chvíľu sme išli lesnou cestou. Ako sme zastali a vystúpili, vrhli sa na nás roje komárov. Oťapení neznesiteľným teplom sme sa predrali až k polovypustenému rybníku, kde páchla soľ a hnijúce ryby. Fascinujúce.  
Ďalej sme pokračovali neďaleko brehu oceánu, na hlinenej pôde, ktorá sa lepila na topánky, a z ktorej sem tam vytŕčalo rákosie, a ktorú ešte nestačil zatopiť príliv. Pozorovali miniatúrne kraby, ktoré vyliezali z jamiek a utekali od nás. Neboli väčšie ako pätkoruna a jedno klepeto mali nápadne väčšie. Bolo zaujímavé pozorovať takéto nevšedné živočíchy pobehovať sem a tam pod našimi nohami.  
 
Túra sa skončila pred domčekom, kde sme sa biológovi poďakovali za výklad a za to, že nám venoval čas.  



<  Shooting
     Poľovačka na hlinené holuby
Savannah  >
Prehliadka južanského mesta Savannah
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco