úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Príchod | Monticello | Charlottesville | Jefferson Univeristy | Landscaping | Odchod  

Záhradnícke práce s Richardom


Druhým zdrojom nášho príjmu v Amerike bola brigáda u Paminho brata Richarda. Mal záhradnícku firmu a my sme mu pomáhali so sadením rastliniek. Ja som na rozdiel od brata brigádoval o týždeň viac, aj v čase, keď bol Marek ešte na Slovensku, počas predošlej návštevy u tejto rodiny.  
 
Richard mal okolo tridsať rokov a bol to veľmi srandovný chlapík. Keď sa jeho otec (Bob) nedíval, robil mu za hlavou všakovaké opičinky a my sme sa museli rehotať.  
Tiež raz dal Marekovi ochutnať maličkú modrú feferónku, zobratú od Emmemitov, a povedal mu, že je to černica. Bola s ním stále sranda. Napríklad raz, keď sa Marek sprchoval, potajomky odomkol dvere a svorne sme ho hlasitým revom vyplašili. Richard mal plešinu a pôvodne sa venoval domovej architektúre (Marek tvrdí, že archeológii) a učil latinčinu. Okrem toho viedol svoju Landscaping firmu.  
 
Asi štyri dni som sa s Richardom venoval jednému rozsiahlemu záhonu pri istom dome. Zákazník si prial, aby sa nemusel pozerať na trávnatý briežok, ale na rozkvitnuté kvetinky. Háčik však bol v tom, že na tom briežku nechcelo rásť nič okrem tej trávy. Pôda tam bola červená, bez živín a tvrdá sťa kameň. Robiť v 40 stupňovej horúčave bolo ako robiť na galejach.  
Richard mi vysvetlil, ako sa postupuje. Najprv sa čakanom do tvrdej zeme vyhĺbila jama, do ktorej išla čierna zemina s jednou lopatou hnoju. Táto zmes sa zamiešala a navrch sa pridalo za hrsť fertilizer-u čiže umelého hnojiva.  
(Slovo fertilizer som sa učil vyslovovať asi desať minút, vôbec mi to spočiatku nešlo a Richard sa len rehotal. To ma dojedovalo a povedal som mu slovenský "štvrtok"! Potom sa asi dva dni snažil správne vysloviť "štvrtok". Keď sa mu to konečne podarilo, bol celý šťastný. Pri vyslovovaní slova gúľal očami, špúlil ústami a snažil sa pomaly. Zakaždým bol zvedavý, či sa mu to už podarilo dokonale).  
Keď bolo v jame aj hnojivo, vložila sa rastlina a zaliala vodou z krhly. Nakoniec sa zem vôkol nej prikryla "molčom" - zmesou podrvenej stromovej kôry, ktorá zabraňovala rásť burine a zadržiavala zároveň vlhkosť.  
 
Pracovali sme v tej najväčšej horúčave. Prach uvoľňujúci sa spod úderov čakanu sa lepil na spotenú tvár a stekal v tmavých potôčikoch. Tričko som mal celé prepotené. Ako blesk z jasného neba ma zarazila Richardova správa, že hnoj ktorý som rukou premiešaval s hlinou, pozostáva aj z human shit. (Vraj úplne hygienicky nezávadné...)  
No pláca bola dobrá ($10 na hodinu), a tak som pracoval ďalej. Richard mi vysvetlil, že používať slovo shit je v normálnej reči dosť neslušné, ako by ste u nás povedali "sračka". Tiež rozprával, ako je ťažké nájsť spolupracovníkov, keďže miera nezamestnanosti vo Virginii je menšia ako dve percentá.  
 
Prestávku sme si robili v tieni stromu. Tam sme si vybalili naše sedviče (z prenosnej chladničky - boxu) a s chuťou sa do nich zahrýzali. Keď sme boli smädní, a nechcelo sa nám ísť po malinovku, napili sme sa vody rovno z hadice.  
 
Staviame plot  
Nepochybne zaujímavejšia práca bola u zákazníčky, ktorá si chcela okolo záhradky, v ktorej jej aj tak nič nerástlo, postaviť plot proti srnkám. Záhradka mala asi tak štyri krát šesť metrov a plot mal byť vysoký meter aj niečo.  
Najprv sme kopali jamy pre tyče, o ktoré sa mal plot uchytiť. Od určitej hĺbky v nich strašne páchlo. Podchvíľou som musel pustiť čakan a ísť sa opodiaľ nadýchať čerstvého vzduchu. Na moju radosť sme jamy potom spolu s tyčami zabetónovali a tak zahatali štipľavému pachu cestu na povrch.  
Nemalú zábavu mi pripravilo vyrátavanie dĺžok v americkom systéme. Predstavte si, že dĺžka strany je 18 stôp a 7 palcov a musíte od toho čísla odrátať 9 stôp a 15 palcov (jedna stopa má 16 palcov), poprípade toto číslo vydeliť.  
Že postavenie plotu napokon dopadlo úspešne som sa dozvedel až neskôr, keďže som musel odísť skôr ako sme ho s Richardom dokončili.  
 
Dom Jane  
Do Charlottesville som druhýkrát prišiel už s Marekom. Richardova sestra Jane si kúpila nový dom, a tak všetci pomáhali pri jeho zariaďovaní. Bob urobil tapety a my s Marekom sme pomohli vymaľovať garáž. Prišiel aj Richard a pomáhali sme mu v robení záhradky okolo domu.  
 
Aj pri dome Jane bola horúčava. Jej dom patril do novej zástavby domov. Niektoré boli už obývané, niektoré sa ešte stavali. Vyzeralo to tak, ako by najprv vyklčovali les, potom postavili ulicu aj s kanalizáciou a okolo hotovej ulice začali stavať domy. Ulica sa končila kruhom.  
 
Pred domom Jane sme vysádzali kríky rastliny juniper - špeciálnej borievky, ktorá keď vyrastie pokryje súvisle celý priestor ako koberec. Okolo domu sme porozsýpali molč a kde-tu zasadili nejaký krík. Nakoniec sme každú rastlinku dôkladne popolievali, aby v tom horúcom počasí nevyhynula. Dopĺňali sme tekutiny chutnou malinovkou Gatorate.  
Bolo síce nehorázne teplo, ale s Richardom bola zábava. Využíval našu neznalosť angličtiny a presviedčal nás o významoch slova wheelbarrow a mulberry. Jeden mulberry, plný molču sa mi podarilo aj vysypať na chodník, na neskrývanú radosť Maťa. Zlepšovali sme si slovnú zásobu, pýtali sa Richarda a on prisviedčal, že napríklad naozaj "a pig is a sheep without hair".  
 
Ako sme tak s Richardom pracovali, zastavil sa pri nás nejaký tučný zarastený robotník z blízkej stavby a spustil na Richarda južanským prízvukom: "Áj gat e quešťn fór ja!" Vypytoval sa, aké hnojivo má používať na svoj trávnik, ktorý mu nechce rásť. Zdôveril sa, že používa "čikn šit", ale ani to nefunguje. Keď mu Richard poradil nejaké iné hnojivo, spokojný odišiel.  
 
Pri dome Jane stál iný rozostavaný dom, ktorý sme si so záujmom prezreli. Chýbalo mu krytie a pozostával len z trámov, ktoré naznačovali miestnosti a podopierali ešte neprítomný strop. Medzi týmito trámami boli naťahané väčšie i menšie plastové rúry (na vodu a odpad) a tiež elektrina a dátové linky. Žiaden betón či tehly. Dom pozostával iba z ľahkej drevenej konštrukcie. Behali sme po jednotlvých "izbách" a podľa pripravených káblov, odtokov a prítokov určovali, o ktorú izbu pôjde.  
Takéto sú v amerike všetky rodinné domy. Tie, ktoré vyzerajú byť z tehiel, tie majú tehly len naokolo pre okrasu.  
 
Vnútri domu Jane sme mohli zase vidieť nové moderné vybavenie. Prekvapil nás najmä krb na diaľkové ovládanie, na ktorom boli tlačítka on a off a špeciálna mikrovlnka, ktorá poskytovala funkciu help.  
 
 
Na sklonku dňa sme ešte celí zhumpľovaní od nekonečného fúrikovania molču umyli vozovku od zeminy, ktorú sme na ňu vysypali pri nakladaní fúrikov.  
Potom už nasledovala iba cesta "domov", sprcha a chutnučká večera. Takto sme pomáhali pri skultúrňovaní nového domu tri dni. A jeden deň sme sa venovali natieraniu garáže.  



<  Jefferson Univeristy
     Jeffersonova univerzita v Charlottensville
Odchod  >
Odchod z Virginie
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco