úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Príchod | Monticello | Charlottesville | Jefferson Univeristy | Landscaping | Odchod  

Monticello - sídlo Thomasa Jeffersona


Významná historická pamiatka Ameriky je dom Thomasa Jeffersona, autora Deklarácie nezávislosti a tretieho prezidenta USA. Nachádza sa na neveľkom kopci na východ od mesta Charlottesville. Jefferson dom sám naprojektoval a nazval si ho Monticello. (niečo to po taliansky vraj znamená)(monte je vrch, vrchol, hora; cello znamená nebo, obloha)  
 
Od mesta vedie na kopec asfaltka, ktorá končí pri rozsiahlom kaskádovitom parkovisku. Nachádza sa tam aj domček, kde predávajú vstupenky a začínajú sa tam túry. Návštevníci nastúpia do schuttle-busu a ten ich dopraví až pred vchod do Monticella. Od vlastných bytových dverí tak nemusia spraviť viac ako dvadsať krokov.  
 
com_va-montic
7 kb



 
Monticello je postavené v gréckom duchu, dominantná je kopulovitá strecha a stĺporadie podopierajúce tympanon. Dom sa začal stavať v roku 1770 a kompletne bol dokončený v roku 1809. Má tridsaťpäť rôznych izieb.  
 
Prehliadka vnútrajšku bola sústredená na asi desať izieb. Boli v nich vystavané rôzne vynálezy a exponáty svedčiace o Jeffersonovej všestrannosti. Boli to napríklad nástenné hodiny, ktoré ukazovali dátum a ktoré si vraj aj sám vymyslel. Ich šišky spustené na lanách siahali cez otvor v dlážke až do pivnice.  
V ďalšej miestnosti nám sprievodkyňa predstavila kopírovací stroj, pomocou ktorého sa dali písať dva listy naraz. Pohyb brka sa pomocou dômyselného ramena prenášal na druhé brko. Tak mal Jefferson zdokumentovanú korešpondenciu.  
V jedálni nás upozornila na výťah na víno, ktorý cez otvor v dlážke dopravoval priamo z pivnice správne vychladené fľašky opojného nápoja.  
 
Sprievodkyňa nás zaviedla aj do častí patriacich služobníctvu, do kuchyne, stajní a izbietok robotníkov. Robotníkmi boli černosi, otroci, i keď Jefferson vystupoval proti vlastneniu otrokov. Dole v údolí, kde z terasy bolo vidieť mesto Charlottesville, nám sprievodkyňa ukázala kopulu Jeffersonovej univerzity, skrytú medzi strechami mesta.  
Na tomto mieste sa jej výklad skončil, rozlúčila sa a odišla (zdúchla).  
 
va_monticello
5 kb [27 kb]


Monticello

 
Mohli sme sa voľne pohybovať po trávnikoch okolo Monticella a aj popri zeleninovej záhradke, v ktorej si Jefferson pestoval zeleninu pre potrebu vlastnej kuchyne. Pre tradíciu sa snažili udržať a pestovať tie isté druhy rastlín ako pred dvesto rokmi.  
Pri záhrade sa nachádzali aj domce pre otrokov, ktorí sa starali o záhradu, stajne, dobytok a vôbec celé okolie domu. Jeden z nich niesol názov Mulberry Row a bol domovom zručného černocha, kováča. Vlastne všetko možné, čo len trochu súviselo s Jeffersonom, tu nadšene prezentovali.  
 
Na ostatok prehliadky sme si pozreli rodinný cintorín, situovaný neďaleko záhrady, v tôni košatých stromov. Bol obohnaný železným plotom, cez ktorý sme čítali mená na náhrobných kameňoch.  
Okrem Jeffersona a jeho rodiny tu bol pochovaný aj prvý prezident USA George Washington.  
 
Na ceste domov nám Joan ešte ukázala veľký pozemok nejakého milionára a zastavili sme sa aj pri sídle bývalého amerického prezidenta Jamesa Monroea.  



<  Príchod
     Príchod do Charlottesville
Charlottesville  >
Mesto Charlottesville
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco