úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Príchod | Monticello | Charlottesville | Jefferson Univeristy | Landscaping | Odchod  

Jeffersonova univerzita v Charlottensville


va_jeffuni2
4 kb [25 kb]


Jeffersonova univerzita

Thomas Jefferson nebol len významným štátnikom, ale aj nadaným architektom. V Charlottesville vystaval univerzitu podľa vlastných plánov a tiež v nej sám navrhol učebné osnovy. Učiť sa začalo v roku 1825 a jej priestory sa používajú dodnes.  
 
Podobne ako aj Monticello, je univerzita postavená Jefferosnovým obľúbeným neoklasicistickým štýlom, ktorý neskôr ovplyvnil architektúru verejných budov v celej Amerike, čo si môžete všimnúť napríklad na budove Kapitolu, alebo Bieleho domu (arch. Charles L´Entfant). Stavbe je typická kupola a stĺporadie pri oboch vchodoch. K prednému vchodu vedú široké mramorové schody a zadný vchod ústi do univerzitného dvora. Ten má obdĺžnikový tvar a jeho strany tvoria starodávne izby pre študentov, ale aj pre profesorov.  
 
Hlavná budova univerzity je sčasti sprístupnená ako múzeum, kde môžete vidieť originálne Jeffersonove nákresy univerzity a pôvodnú knižnicu, ktorá sa nachádza práve pod kopulou. Schody k nej vedú z dvoch strán a sú nápadne úzke. Po šírke sa na ne zmestí len jeden človek, čo bol Jeffersonov zámer. Široké schodisko pokladal za zbytočné plytvanie miestom.  
Pri dávnom požiari univerzity sa študenti snažili zachrániť z knižnice sochu Jeffersona a s ohňom v pätách ju zniesli po úzkych schodoch za tri minúty. Po požiari, keď už bolo všetko v poriadku, im trvalo až tri dni, dostať ju späť.  
 
Zaujímavou časťou univerzity je aj dvorec, ktorého izby po stranách obývajú študenti. A to nie hocijakí. Získať čestné miesto vo vlhkých izbách, kde netečie ani voda, si zaslúžia iba tí najlepší. Profesorské bunky sú tiež obývané, vyznačujú sa väčšími priestormi, komfortom a dvoma poschodiami.  
Bob nám povedal, že keby sme prišli počas školského roka, videli by sme študentov pobehovať s uterákom od izby k sprche alebo učiť sa na tráve dvora v tieni stromov.  
 
va_jeffuni1
5 kb [36 kb]


Univerzitný dvor

 
Izby sa nachádzali aj na vonkajšej strane dvora. Jedna z nich mala spolovice presklené dvere a slúžila ako múzeum. Pred časom v nej býval známy to básnik Edgar Alan Poe (a povedal si: "Nevermore!").  
Na stene vedľa dverí bol vypínač, ktorý Bob nenápadne stlačil. Ako som sa pozeral na interiér izby a obdivoval čierneho havrana na písacom stole, ozval sa z reproduktoru priamo nado mnou ľudský hlas. Len tak ma trhlo. Hlas pokračoval výkladom o básnikovi, o jeho živote a pôsobení na univerzite.  
Keď som neskôr doviedol na to isté miesto Mareka, vyparatil som mu fintu s vypínačom tiež.  
 
Jeffersonovi nebola neznáma ani botanika, keďže aj tu sme za dvorcom univerzity naďabili na záhrady. Pozoruhodný bol ich zvlnený múrik, postavený len z jednej tehly do šírky. Bol tenký, čo šetrilo materiál a nápadné zvlnenie zabezpečovalo stabilitu múrika.  
 
Rokmi sa univerzita rozrastala a v súčasnosti ju navštevuje okolo 18,000 študentov. Namiesto internátov sme videli väčšie dvojposchodové domy, ktoré niesli označenie podľa písmen gréckej abecedy.  
Jeffersonova univerzita (University od Virginia) je štátna, no má veľký kredit a patrí k tým najlepším.  



<  Charlottesville
     Mesto Charlottesville
Landscaping  >
Záhradnícke práce s Richardom
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco