úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Príchod | Monticello | Charlottesville | Jefferson Univeristy | Landscaping | Odchod  

Mesto Charlottesville


Joan nás priviezla autom, šla ešte niečo vybavovať a nám tak ostalo na prehliadku mesta pár hodín.  
Začali sme na začiatku pešej zóny. Tá sa tiahla naprieč stredom mesta. Široký vykachličkovaný chodník, lemovaný po stranách stromami, pod ktorými sa nachádzali lavičky. Bolo tu dosť reštaurácii, občerstvovacích stánkov a sem-tam fontánka. V informačnom stánku sme dostali mapu mesta, no tá nám veľmi nepomohla. Skoro nič sme na nej nenašli z toho, čo sme potrebovali. (Potrebovali sme nájsť internet.)  
 
va_lee-mt
6 kb [33 kb]


General Lee

Z počutia sme vedeli o soche istého významného amerického generála z občianskej vojny, ktorá sa má nachádzať niekde tu v meste. Socha na mape vyobrazená bola, tak sme sa k nej vydali. Našli sme ju v parku, obkolesenú kvetmi. Hneď som k nej pristavil Matúša a snažil sa tým mojím umelohmotným zázrakom z výpredaja spraviť záber. Generál Lee sedí na koni. Existuje istý príbuzenský vzťah medzi ním a rodinou, u ktorej práve bývame.  
 
Vrátili sme sa znovu na dlhú pešiu zónu s predsavzatím, že nájdeme miestnu knižnicu, ktorá by sa tu, ako sme usúdili, mohla nachádzať. Párkrát sme sa museli pýtať, trocha sme poblúdili, no starú budovu s knižnicou sme našli.  
Opatrne sme sa vmiešali medzi ostatných ľudí, ktorých tu nebolo veľa, tváriac sa, že niečo v regáloch hľadáme. Postupne sme zbehli dole schodmi, kde už veselo čakali počítače. Epl Mekintoše.  
Našťastie Internet Explorer fungoval, Hotmail sa natiahol a mohli sme podať správu domov a prečítať si maily zo Slovenska. Potešil nás list od pána Zentka, otcovho známeho, ktorý už 10 rokov žije v USA, neďaleko mesta New York. Otec vravel, že by mohla byť teoretická možnosť ho navštíviť a pritom si pozrieť New York. Najprv však bolo treba nadviazať s ním po rokoch kontakt. Vidieť, že otec už niečo napísal a poslal Zentkovi naše adresy. Pán Zentko v liste pre nás napísal, že by nás rád uvítal a uviedol dátumy, kedy by to pre neho bolo možné.  
S bratom sme sa tomu potešili a rozmýšľali, ako a kedy by sa dala skombinovať návšteva ostatných príbuzných v štáte New York s návštevou pána Zentka a mesta New York City. Veľa záleží pritom na tom, aké sa budú dať zohnať dopravné možnosti, lebo peňazí priveľa nemáme.  
 
va_street-mr
5 kb [27 kb]


Ulica v meste

Vrátili sme sa znova do centra mesta. V kine práve dávajú film Saving Private Ryan, som zvedavý, kedy sa to dostane domov. Čas stretnutia sa pomaly blíži a my sa vydávame smerom k dohodnutému miestu, k Jeffersonovej Univerzite. Ideme dlhou širokou ulicou, vládne teplé a slnečné počasie tak, ako počas celého nášho pobytu vo Virginii.  



<  Monticello
     Monticello - sídlo Thomasa Jeffersona
Jefferson Univeristy  >
Jeffersonova univerzita v Charlottensville
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco