úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Pozvanie | Príprava na cestu | Let do USA | Prvý dojem | Rodina | The House | Blízke okolie | Nakupovanie | Jedlo | Computer Job  

Domáce vybavenie, okolie a architektúra amerického domu


Počas prázdnin sme mali možnosť bývať v niekoľkých amerických domoch. Nakoľko si boli značne podobné, budeme na tomto mieste opisovať ujov dom, v ktorom sme strávili aj najviac času.  
Venovať sa budeme tiež rôznym zariadeniam v dome, ktoré nás zaujali a aké doma nevidieť.  
 
Architektúra domu  
Rodinné domy sú stavané hlavne z dreva. Žiadne múry, alebo betón. Nosná konštrukcia je klasické drevo. Domy sa tak stavajú rýchlejšie a lacnejšie.  
Všetky práce vykoná firma. Robiť si stavbu svojpomocne by nebolo účelné a ani lacnejšie. Firma stavia celú ulicu, alebo oblasť naraz, potom sa domy predávajú. Prípadne sa stavia na objednávku, všetko presne podľa požiadaviek klienta.  
 
Ujov dom vznikol tiež týmto spôsobom. Má tri poschodia a priestrannú garáž pre dve autá. Pred domom je široký trávnik a pri ceste typická schránka, na ktorej sa nachádza vlajočka. Ak chcete poslať list, vložíte ho do vlastnej schránky a zodvihnete ju. Poštár následne pri obchôdzke list vyzdvihne a dá vlajočku späť.  
Suseda neoddeľuje pred domom žiaden plot, len vzadu v záhrade je to nízky plôtik.  
 
house1
6 kb [42 kb]


Dom

 
Záhrada  
Pred domom, ale aj vzadu v záhrade je trávnik, ktorý treba často polievať. Vo veľkých horúčavách by zakrátko vyschol a od toľkého hitzu načisto skapal. Na polievanie našťastie stačilo vhodne rozmiestniť rozstrekovače a nastaviť "vodné hodiny" (medzi kohútikom a hadicou) tak na 3 hodiny. Po nastavenom čase sa automaticky vypli a trávnik bol poliaty.  
 
Ujo Randy sa do domu nasťahoval len nedávno a tak ešte nemal upravené jeho blízke okolie. Objednal si záhradnícku firmu (landscaping) a tá povysádzala, hlavne vzadu za domom, spústu rastlín a stromčekov, zvyšok pokryla trávovým kobercom. (A my sme potom museli všetko do byľky polievať!)  
 
 
Vchádzame do domu  
Do domu sa môžete dostať prinajmenšom dvoma vchodmi. Jeden z nich je "oficiálny". Nachádza sa na prednej strane domu a vedie k nemu chodník. Oficiálny vchod sa až tak nevyužíva. Omnoho viac sa používa vchod z vnútra garáže. Do amerického domu sa totiž vchádza častejšie autom ako peši. Z garážového vchodu sa dostanete do chodby a ďalej do kuchyne. Ďalší vstup do domu bol cez letnú terasu a pod ňou cez podstienku.  
 
Vybavenie domu - Kuchyňa  
house-kitchen
6 kb [45 kb]


Kuchyňa

Kuchyňa je spojená s obývačkou čo umocňuje pocit už aj tak dosť veľkých priestorov (lepšiu predstavu získate ak si pozriete obrázok).  
V strede kuchyne je "ostrovček", na ktorom môžete krájať a pripravovať jedlá. Okolo ostrovčeku sa nachádza umývadlo na riad, rúra, mikrovlnka, chladnička a mraznička. Všetko tak máte pekne poruke.  
 
Umývačka riadu  
Vybavenie kuchyne sa odlišuje od vybavenia ako ho poznáme my doma. Napríklad umývačka riadu je neodmysliteľným štandardom. Ale neslúži len na umývanie riadu.  
Predtým ako sme do nej ukladali riad, dôkladne sme ho opláchli v umývadle a na mastné veci použili saponát. U nás doma by bol riad umytý. Tu sme ho ešte nasúkali do umývačky a keď bola plná, spustili program. O dvadsať minút boli riady čisté, suché a horúce. Umývačka všetko dôkladne vyčistila a zničila 300 F stupňovou horúčavou všetky baktérie, čo bol jej hlavný účel. (a potom sa Američania čudujú, prečo majú toľko alergií)  
 
Drainer  
Zábava bola aj pri samotnom umývaní riadu. V odtokovej rúre sa nachádzal takzvaný "drainer", ktorý, keď ste stlačili spínač, zahučal a zomlel všetky nečistoty ktoré ste do odtokovej rúry nahádzali. Veľmi šikovná vec. Strávil aj šupky z melónu. Nemuseli ste sa babrať s nečistotami a zachytávať ich do umelohmotného sitka.  
Pri používaní drainera bolo treba dať pozor na malé deti, aby do neho náhodou nevopchali pršteky. Pre istotu sa nachádzal spínač na ťažko dostupnom mieste.  
Dôležité bolo počas jeho používania mať pustenú vodu, inak by sa vraj mohol pokaziť.  
 
Pri umývadle sa nachádzala malá, špeciálna vodovodná batéria. Napájala sa cez filter na odstraňovanie chlóru. Keď ste sa chceli napiť vody, načapovali ste si ju práve odtiaľto. Voda z obyčajného kohútika by vám až tak nechutila.  
Filter, asi 10 litrová nádoba, bol umiestnený v skrinke pod umývadlom a založený na báze reverznej osmózy.  
Mimochodom vodu tu pili veľmi často.  
 
Mikrovlnka  
Tmavá mikrovlnná rúra úctyhodných rozmerov bola vkusne vbudovaná do kuchynskej linky a ladila s ňou v jednej línii. Oproti modernému európskemu designu však pôsobila mierne konzervatívnym dojmom. Mikrovlnenia-chtivý užívateľ musí na číslicovej klávesnici zadať dĺžku ohrevu v sekundách a tiež úroveň ohrevu, ktorého presná hodnota sa zadala stlačením dotykových kláves hodnôt 0 až 9. Z domu sme boli naučení na jednoduchšiu - rýchlejšiu obsluhu, no tu sme sa stretali ten s takýmto spôsobom.  
 
Pre technicky menej zbehlých užívateľov pripravili výrobcovia mikrovlnky tlačidlo s názvom Help. Použili ste ho vždy ak ste si neboli istý v niektorej činnosti týkajúcej sa obsluhy zariadenia. Po jeho stlačení ste zadali funkciu, ktorej nerozumiete a prečítali si na displei zobrazený help.  
 
Chladnička a mraznička  
Okrem jednej mrazničky a chladničky v kuchyni sa nájdu minimálne ďalšie dve v chodbe alebo v garáži. To preto, že nakupovať sa tu nechodí často a robia sa zásoby.  
Ujova chladničkomraznička v kuchyni mala otvor, do ktorého ste vložili pohár a mohli ste si načapovať chladenú vodu. Alebo, keď ste nastavili gombík, hádzala vám do misky ľad. Podľa voľby to boli kocky alebo ľad rozdrvený. Ľadové kocky sa vytvárali vo vnútri automaticky, takže ste sa nemuseli o nič starať. Vodou bola chladnička napájaná tiež z flórového filtra, aby bola voda vhodnejšia.  
Dvere chladničky boli kovové, a tak ste mohli na ne magnetom pripínať správy, napr. čo v chladničke chýba a treba kúpiť.  
Rozmermi bola chladnička vysoká ako ja, oddelenia v nej boli tiež vyššie ako u nás. To preto, aby sa do nej pohodlne zmestili galónové balenia mlieka či pomarančového džúsu.  
 
Obývačka  
Niečo ako obývačka sa nachádzalo hneď za kuchyňou. Mohli ste sa v nej vyvaliť na mäkkom gauči, pustiť si televízor alebo muziku. V zime ste si mohli zapnúť diaľkovým ovládaním krb (nebolo to práve v ujovom dome, kde sme ten vynález na propán bután uvideli). Ak ste mali chuť, mohli ste sa vyšantiť hrou na piáne.  
Z obývačky sa dalo cez presklenné dvere dostať von na terasu, kde vedľa stola a stoličiek stál gril. Na ňom upečené pochutiny sa tak dali rovno klásť na stôl a konzumovať zdravo pod holým nebom.  
 
Na poschodí s kuchyňou a obývačkou sa naviac nachádzala aj jedáleň a malá, ale veľmi draho vybavená knižnica, s rôznymi umeleckými predmetmi.  
 
Jedáleň bola čistučká, štýlovo zariadená miestnosť s rozmerným stolom a pekným nábytkom naokolo. Viem, že sme v nej večerali iba raz, keď prišla významnejšia návšteva a chcelo sa večerať "na úrovni". (ešte že som vtedy nič nerozlial).  
V knižnici bola polica s kopou kníh. Na zemi perzský koberec a pri okne pohodlné kreslo. Vedľa neho stál stolík s rozohranou šachovou partiou. V kúte opretá ústna zbraň - fúkačka z tichomorskej oblasti.  
Všetko ako stvorené pre pohodu a relax.  
 
Okrem spomenutých priestorov tu bola ešte chodba z oficiálneho vchodu a hajzel pre každý prípad.  
 
Poschodia  
Na vrchnom poschodí sa nachádzajú dve kúpelne, v osobitnej miestnosti práčka so sušičkou, viaceré detské izby a priestranná rodičovská spálňa a tiež ešte jedna pracovňa pre Pam. Na tomto poschodí sme sa nezdržovali často. Zväčša len vtedy, ak sme si prišli oprať prádlo alebo sa hrať s deťmi.  
 
Schodmi dole z kuchyne ste sa dostali na dolné poschodie. Tam sa nachádzala detská izba - playroom (skôr hala ako izba), kúpelňa, hosťovská spálňa, ujova pracovňa a sklad. V sklade bola dielňa, klimatizácia a podobné dom zabezpečujúce veci. Dávali sa sem aj všakovaké objekty, ktoré sa práve nepoužívali. Bol tam aj super stroj na posilovanie a dehuminizer.  
 
 
house-excercise
7 kb [42 kb]


Maťo posiluje


Fitnesscentrum  
Kto by si to bol pomyslel, mať hneď vedľa spálne a kúpelne malé fitnesscentrum. Išlo o mohutný stroj, ktorý zaberal pekný kúsok skladu. Dalo sa na ňom naťahovať zo štyroch strán a vykonávať pri tom z každej strany rôzne cviky. Na chrbát, brucho, lýtka, biceps a hoci aj triceps. Pri cvičení ste si mohli pustiť rádio a tak naberať svaly v rytme.  
Nadšenie, keď nám bol ukázaný posilovací stroj, bolo veľké. Videli sme sa ako už odchádzame na konci nášho pobytu celí nadupaní. V hlave sa rodil plán na pravidelný tréning, ktorému však úspešne konkurovalo pripojenie na internet a digitálna televízia.  
Stroj sa teda využíval najmä vtedy, keď bol obsadený počítač a druhý nemal čo robiť.  
 
Dehuminizer  
woodenhorse-will
5 kb [29 kb]



Tento zázračný prístroj slúžil na odvlhčovanie vzduchu. Bol napojený na sieť a vyzeral ako plastová krabica s mriežkou. V spodnej časti mal nádobu, do ktorej kondenzovala voda. Človek by neveril, koľko sa jej za pol dňa nazbieralo. Pam nám dala za úlohu nádobu každý deň vyprázdňovať. Vždy keď sme nato zabudli, našli sme ráno v sklade okolo dehuminizera pekné široké jazierko vody. Akosi totiž nefungovalo automatické vypínanie a tak dehuminizer usilovne pracoval aj keď nádoba bola už plná.  
Prácu odvlhčovania sprevádzal monotónny drnčiaci hluk. Keď sme chceli v tichúčku spať, museli sme najprv pozatvárať všetky dvere. No väčšinou sme išli spať tak neskoro, že by nám nebránil zaspať ani buldozér stepujúci v záhradke za oknom. (Nech žije Internet!).  
 
Playroom  
house-playroom1
4 kb [24 kb]


Playroom

V playroome, ktorý sa rozprestieral pod celou kuchyňou a obývačkou, mali deti peknú kôpku hračiek a priestor na hranie. Pri stene bol počítač a na druhom konci izby televízor.  
Večer keď išli deti spať, mali sme celú playroom k dispozícii. Mohli sme sa hrať so všetkými hračkami, ale uprednostnili sme počítač a TV (po dlhom váhaní a bolestnom rozhodovaní). Viac si o týchto zázrakoch môžete prečítať v článkoch len na to určených.  
 
 
bed1
5 kb [27 kb]


Marek na posteli

bed2
3 kb [20 kb]


Naša izba

Hosťovská spálňa  
V tejto izbe sme spávali. Nachádzala sa v nej jedna posteľ pre dvoch, písací stôl a zopár skriniek. Okná do záhrady. Klasické skrine by ste v izbe nenašli, namiesto nich sa za dverami skrýval v stene šatník s poličkami a vešiakmi.  
 
 
zachod
3 kb [14 kb]


Americký záchod


Zo spálne sa dalo prejsť rovno do kúpeľne. A páni, to bola kúpeľňa - veľká skoro ako naša detská izba. Hneď ako ste vošli, uvideli ste svoj obraz v rozmernej zrkadlovej platni nad umývadlom. Pod ním hovelo v mramorovej doske usadené snehobiele umývadlo. Lesknúca sa vodovodná batéria a vedľa čisté uteráky. Namôjveru lepšie ako v hoteli.  
Netreba zabudnúť spomenúť velikánsku vaňu, do ktorej by sa zmestil hocaký objemný Američan a samozrejme komfortný americký záchod.
 
 
Dvere, kľučky, alarm  
Všetky dvere mali guľaté kľučky, ktoré ste točili. Iné sme v Amerike ani nevideli. Kľučky na dverách v kúpelni mali v strede vsunutý kolík. Ak ste ho stlačili, dvere sa nedali odvonku otvoriť.  
Dom mal zabezpečovací systém. Po jeho spustení pohybové senzory začali v dome sliediť na zlodejov. V prípade, že by ho našli, spustila by sa siréna a alarm by zavolal policajtov. Riadiace zariadenie bolo v chodbe pri dverách. Tam sa systém aktivoval aj deaktivoval. Ak bol zapnutý a vy ste vošli cez hociktoré dvere, museli ste do 15 sekúnd vyťukať správny kód a alarm tak deaktivovať. Ak sa vám to nepodarí, alebo sa seknete, môžete čakať na policajtov, ktorí by onedlho dofrčali.  
 
 
Viac menej všetky veci spomenuté v opise ujovho domu nájdete v každom americkom dome.  
Treba povedať, že ujov dom bol trochu väčší, ako je štandard. Nasťahovali sa do takého domu preto, lebo sú veľká rodina so štyrmi deťmi (a majú na to). Po tom ako deti vyrastú a odídu z domu na kolidž, veľký dom predajú a ujo so ženou sa presťahujú do menšieho.  
Tak to v Amerike chodí, časté sťahovanie nie je ničím neobvyklým.  
 



<  Rodina
     Rodina uja Randyho
Blízke okolie  >
Oblasť River Falls, jej comunity center, blízky národný park a knižnica
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco