úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Pozvanie | Príprava na cestu | Let do USA | Prvý dojem | Rodina | The House | Blízke okolie | Nakupovanie | Jedlo | Computer Job  

Rodina uja Randyho


Randyho rodina bola dosť početná, spolu s nami nás bolo v dome osem. K tomu pribudlo aj šteniatko psa Labradora - Logan.  
Randy sa narodil už v Amerike. Jeho otec, Tom Laco, prišiel do Ameriky ako šesťročný.  
 
lacos-swc
9 kb


Rodina


Zo štyroch detí boli traja chlapci Marek (8), Wiliam (6), Peter (4) a najstaršie dievča, Katka, mala 11 rokov. Tá si čítala samé knižky a neboli s ňou na rozdiel od chlapcov problémy. Tí veru vyčíňali, pišťali, vrešťali a hádali sa - tak ako deti zvyknú, čo bolo občas na nevydržanie :-)  
Najviac piskotu robili pri hre Starwars - Monopoly, kde Marek vždy vyhrával a malý Peter prehrával a to sa mu nepáčilo. Preto si začal posúvať figúrku ako mu to vyhovovalo a s tým zase nesúhlasil Wiliam. Začal sa čertiť na Petra a Marek sa len rehotal.  
 
Áno, na svete sme dvaja s menom Marek Laco. Malý americký Marek dostal meno po tom staršom zo Slovenska. Keď sa raz malý Marek pýtal svojho otca, ako to je, odvetil on s humorom: "Ty si len kópia".  
 
Zaujímavé to bolo s deťmi aj pri upratovaní stola po večeri. Každý sa hádal, že má viac roboty ako ten druhý a že nakladať dischwasher je jednoduchšie ako sweep the floor (pozametať dlážku) a že to všetko vlastne nie je fair (neraz nasledoval plač).  
 
children
7 kb [41 kb]


Children

Keď som prišiel, deti ešte chodili do školy, do ktorej ich každé ráno vozila Pam autom. Počas prázdnin chodili zase do campov - prázdninových krúžkov ktoré si sami zvolili. U Mareka to bol baseball a u Katky socker. Do campov ich tiež každodenne rozvážala Pam.  
Američania nezvyknú dávať deti do letných táborov, ktoré vlastne ani neexistujú. Iba Katka raz bola výnimočne v policajnom campe, kde spala štyri noci. Policajti tam učili malé deti, čo je zákonné a čo nie, a ako sa majú zachovať v rôznych situáciách. Randy si z Katky robil srandu, že mu bude v aute vždy vytýkať každý priestupok, napríklad keď prekročí rýchlosť, a hneď mu aj vypíše pokutový lístok.  
 
johnsons
4 kb [17 kb]



Randy už nebol vrcholný zamestnanec veľkej firmy, ako za čias keď bývali v Európe. Teraz robil pre svoju vlastnú novú firmu. Práci sa venoval v svojej pracovni. Také technické kancelárske vybavenie na jednej kope som asi ešte ani nevidel.  
Na stene okrem iného visel aj obraz s batoľaťom ako sa smeje a drží šampón istej firmy. Museli sme sa smiať aj my, istého času takto zdobil malý Peter pražské ulice.  
Od uja to muselo vyžadovať značné úsilie, ráno sa zatvoriť do izby a nenechať sa dať vyrušovať okolitými vplyvmi.  
 
Ako ste si iste všimli, Pam nepracovala. Starala sa o deti, vozila ich do školy, campov, nakupovala, a starala sa o dom, účty a o domácnosť. Vždy bola zaneprázdnená, všade behala a všetko vybavovala. Aby všetky veci stíhala, s upratovaním veľkého domu jej pomáhala Rita - pracovníčka z Peru, ktorá prišla tri krát do týždňa a všetko vyriadila, povysávala, pozametala prach, vyumývala zrkadlá v kúpelniach, vaňu, dala nový toaletný papier, umyla dlážku a keď sme šli okolo, tak sa len usmievala.  
Tiež krútila hlavou nad tým, prečo jeme banány. U nich to robia vraj iba opice. Po doupratovaní nasadla do svojho postaršieho auta a pobrala sa preč.  
 
 
logan2
7 kb [49 kb]


Šteňa Logan

 
O nemálo zábavy sa nám postaralo šteniatko Logan, ktoré sa nebálo zjesť ani drevené piliny, ktoré mu následne uviazli v črevách a nafúklo sa mu brucho tak, že pomohol len zverolekár. Keď sa od neho vrátil, vrhol sa na piliny znovu.  
Tie piliny, vlastne čiastočky stromovej kôry sa vyskytovali v záhrade a vlastne všade na okolí, okolo stromov, na záhradnícke účely, aby nerástla burina.  
Keď sme chodili Logana venčiť, museli sme preto dávať pozor, do čoho sa to znovu pustil a či zas nechrúme piliny. No jedla doma dostával. Niekedy aj každý deň.  
Ale nie, žartujem, bolo oňho postarané veľmi dobre a deti ho mali veľmi radi.  
Kúpili ho v štáte Virginia, od ľudí ktorí sa chovom a predajom psov zaoberajú. Bol to pes zdravý, s náležitou dokumentáciou. Vraj sa vyskytovali aj všeliake domácim chovom zdegenerované psy s chybnými génami, myslím že tento taký nebol.  
V dokumentácii bola aj internetová adresa, z tej stránky potom ujo vytlačil dlhý zoznam psích mien, pomocou ktorého sa pre nové čierne šteniatko hľadalo pomenovanie.  
Kvôli identifikácii malo na šiji, pod kožou čip. Raz sme uvažovali, že v budúcnosti budú mať čipy v sebe možno aj deti, aby ich rodičia mohli lepšie kontrolovať keď budú mimo domu. Randy dodal, že sa možno počítačovo zdatné deti v tej dobe vynájdu a hacknú systém. Spokojní rodičia budú bez starostí, pokým je potomok v kostole, zakiaľ čo v skutočnosti je u kamarátky...  
 
logan1
7 kb [52 kb]


Logan a deti

 
Rodina uja Randyho má dve autá. Jedno priestranné - rodinný miniwan Crystler Dodge, do ktorého sme sa zmestili všetci ôsmy a jedno rýchle - Lexus, ktoré používal Randy.  
Bez dvoch áut by sa rodina istotne ani zaobišla. Mať len jedno auto by bolo nesmierne nepohodlné a prinášalo by to len komplikácie.  
Cena benzínu bola v pomere dolár za galón, čo vychádza pri vtedajšom kurze (35) zhruba 9 Sk za liter. Keď si uvážite, že hocaký brigádnik nedostáva nikdy menej ako $10 dolárov na hodinu, zistíte, prečo sa bez auta v Amerike nikto nezaobíde.  
 
Rodinný minivan, to bolo vymakané autíčko. V horúcom počasí, aké stále bolo, stačilo z domu prebehnúť do auta a tam vďaka klimatizácii bolo už nádherne chladno. Odvonku malo auto oblý aerodynamický tvar a pekne sedelo na ceste. Interiér pripomínal každým detailom to, ako je všetko dlhoročným vývojom prešpekulované a maximálne užitočné. Čím ďalej, tým viac sme boli s bratom ohúrení.  
Spomeniem len svetelný display navrchu, ktorý ukazoval svetové strany ako práve ideme, prípadne vonkajšiu teplotu, alebo vzdialenosť, na ktorú vystačí ešte obsah benzínovej nádrže. Všetko v európskych, alebo amerických normách.  
Vyhrievateľné sedadlá, volant aj spätné zrkadielka boli nastavené podľa profilov, ktoré mal každý vodič zvlášť. Okná a všetky pohyblivé časti boli ovládané motorčekmi, takže stačilo stláčať tlačítka.  
V amerických autách neexistuje spojka, len plyn a brzda. Vlastne dve brzdy. Druhá menšia, rezervná a zastrčenejšia. Podľa zákona odhlasovaného v Kongrese, musí mať každé auto jednu nezávislú brzdu. V tej dobe boli ešte brzdy nespoľahlivé, v súčastnosti sa rezervná brzda už tak nepoužíva.  
Auto z manuálnou prevodovkou sme videli len raz, aj to bol len starý veterán - Mercedes. Inak všade automatická, ktorá je pohodlnejšia a preto už aj lacnejšia.  
 
Ovládacie tlačítka boli aj na volante, tými sa nastavovala na diaľnici konštantná rýchlosť, takže nebolo treba držať plynový pedál.  
Raz sme boli v Potomacu na parkovisku, Pam odbehla do banky a zatiaľ Matúš študoval tie tlačidlá na volante. Nechtiac tak priviedol do šoku staršiu pani, ktorá práve pomaly prechádzala pred autom a urputne vypleštila oči, keď sa nečakane, prudko a hlasno ozvala trúba hneď vedľa nej. V tej chvíli Matúšovi veru nebolo do smiechu, na veľký rozdiel od malého Mareka, ktorý sa šiel potrhať.  



<  Prvý dojem
     Prvý dojem a prvé chvíle v USA
The House  >
Domáce vybavenie, okolie a architektúra amerického domu
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco