úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Letová štatistika | Ubytovanie | Veľké zaujímavosti | Čo sme si doniesli | Fotoaparát | Komunikácia s domovom | O cestopise | WTC 11.9.2001  

Veci, ktoré sme si priniesli domov


com_64gb
6 kb



Z Ameriky sme si pár praktických vecí priniesli so sebou domov na Slovensko. Pri ich používaní v nás budú ožívať spomienky na výlet.

6.4GB HDD
Na harddisk sme sa zložili napoli. Matúš využil aj darčekový kupón, ktorý dostal k narodeninám. Disk stál $229. Na svoju dobu ohromná kapacita nám vyriešila únavné problémy s nedostatkom miesta na pôvodnom 850MB disku. Harddisk prežil transport bez problémov.

64MB RAM
Pri vykonávaní computer-jobu sme v obchode kúpili ramku aj pre otca jedného nášho zákazníka s tým, že ak nebude pasovať, odkúpime ju. Nepasovala. Priplácať sme nemuseli, naopak, u zákazníka sme spravili väčšie náklady ako cena ramky, takže ešte musel doplácať on.
Sme radi, pôvodne sme uvažovali, či naše peniaze dáme na ramku, alebo disk, a teraz máme oboje.

Socker Shoes
Značkové kopačky tu majú výrazne lacnejšie ako doma na Slovensku. Staré gumáče nahradili krásne kožené, čierno modro biele najky za $49.90 (Cena jedného dolára je 35 Sk.)

dolare
7 kb



$200, $300
Prácou sme si zarobili nejaký ten peniaz. Hlavným zdrojom príjmov boli computer-job, a asistovanie záhradnému architektovi. Marek si priniesol $200 a Matúš približne $300, keďže bol v Amerike dlhšie.

Hot Sauce
sauce1
6 kb



sauce2
5 kb



V Bostne sme narazili na extra štipľavú omáčku, ktorá sa doma už stihla stať pojmom - živou legendou. Doma ju držíme (pre istotu) v chladničke a častujeme ňou kamarátov, ktorí je ešte nepoznajú. U ostatných požíva veľkú úctu a vyjadrujú sa o nej len opatrne.
Ešte ste je neokúsili? Nie? Tak bežte ochutnať k nám, dáme každému.

Háby
Ako suveníry sme si kúpili tričká s logami miest NYC a Washington DC. Marek si kúpil aj šiltovku. Tom nám daroval golfové tričká a šiltovky s logom ostrova Spring Island. Dick z Masachusetts nás obdaroval kvalitnými počítačovými tričkami.

sa_fishing2
5 kb [24 kb]


Už ako skúsení rybári

Glasses
Pred rybačkou v Južnej Karolíne nám na ochranu očí pred háčikmi kúpil Tom slnečné okuliare. Marekove boli zvlášť kvalitné. Hrubé polarizované sklá so 100% UV filtrom. Stáli $39 plus palička pred tridsaťdeviatkou, z ktorej sa na Marekove počudovanie na displayi pokladnice stala jednotka.

Camera
nikon_f3
7 kb [30 kb]



Ako darček pre otca nám Tom venoval zrkadlový fotoaparát Nikon F3. Spolu s ním aj 50mm a 400mm objektív v prenosnej taške. Kto sa vyzná, vie o čom je reč.

Zip Drive + Zip disks
Ujo Randy sa ma spýtal, či nepotrebujem Zip Disk. "Sure", odpovedal som. No najprv som ho musel vyhrabať z veľkej krabice plnej neporiadku. K zipu sme neskôr dostali 5 médií.
Ujovi chýbať nebude - má interný a tenučký externý k notebooku.

Food
Niektoré americké potravinové artikle je v slovenských obchodoch nemožné kúpiť. Túto skutočnosť sme prezieravo predvídali a zásobili sa veľkým pohárom orieškového masla a javorového sirupu. Miesto ostalo aj pre microwave popcorn, ktorý toho času v slovenských obchodoch neexistoval.
Kúsok Ameriky sme si so sebou priviezli domov.


shels
15 kb




Ďalej sme si so sebou doviezli veľké množstvo informačných materiálov, týkajúcich sa amerických múzeí, pamätníkov, národných parkov, či iných zaujímavostí. Vždy, keď ste videli niečo zaujímavé, mali k tomu tam aj tlačené informácie.
Tiež máme z výletu kopec drobností, ako napríklad z poľovačky na asfaltové holuby vystrieľané nábojnice z brokovnice. Od pilota stíhačky sme dostali nášivky - logá letiek.
Aby sme nezabudli na značky amerických pív, ktoré padli na úžitok, priniesli sme si odlepené etikety z fliaš. Pokupovali sme aj kadejaké darčekové predmety na rozdávanie.
Za ostatné veci spomeniem napríklad pár výtlačkov National Geographics od Toma a sveter/mikinu z yard sale v New Bedforde, Massachusetts, ktorú som získal zadarmo.



<  Veľké zaujímavosti
     Najväčšie zážitky, najzaujímavejšie zaujímavosti
Fotoaparát  >
Fotoaparát Quelle, človek by neveril...
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco