úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



Prípravy na cestu | Príchod do NYC | Deň v New Yorku | Druhý deň  

Prípravy cesty do štátu New York


O výlete do štátu New York sa uvažovalo už od začiatku. V Rochestri býva totiž ujo John Laco a pri Buffale jeho sestra, teta Veronika. S oboma udržuje naša rodina na Slovensku dobré vzťahy. V minulosti boli viacero krát na návšteve na Slovensku a mňa s bratom poznajú ešte ako malé deti. Teraz majú už svoje roky a patrí sa ich navštíviť. Z domu nesieme pre nich slovenské darčekové predmety.  
 
Pokým sme boli v Amerike, náš otec v Bratislave znovu nadviazal kontakty s priateľom z mladých čias - Pavlom Zentkom, ktorý emigroval USA ešte v osemdesiatych rokoch. Teraz žije s rodinou na predmestí mesta New York. Bola by možnosť navštíviť ho a pozrieť si New York.  
Pán Zentko bol veľmi ochotný, s našou návštevou súhlasil. Dozvedeli sme sa, kedy sa vráti z dovolenky a kedy by sme mohli prísť.  
 
Nasledovalo plánovanie. Bolo treba skĺbiť veľa vecí. Odchod pripadá do úvahy až po príchode Randyho s rodinou z dovolenky. John býva v Rochestri.  
Najdôležitejší činiteľ pri časovom plánovaní boli náklady na dopravu. Tieto nám vedeli veci riadne skomplikovať.  
Približné ceny sa dali ľahko zistiť na internete vyplnením formulára na stránkach spoločností ponúkajúcich letenky. Ceny pre letenky na konkrétny dátum z týždňa na týždeň rástli. Bolo treba rýchlo konať. Predovšetkým zastávka v New Yorku by náklady významne zvýšila.  
 
Letenky  
Pri plánovaní nám veľmi pomohla cestovná agentúra, u ktorej Randy vybavoval letenky. Randy zatelefonoval svojmu cestovnému agentovi a začalo sa dlhé a úmorné plánovanie. Asi pol hodinu sme diskutovali o rôznych termínoch, cenách a kombináciách dopravných prostriedkov.  
Agent na druhej strane linky sa musel len tak potiť.  
Situácia nevyzerala ružovo. Ceny sa enormne dvíhali a vidina New Yorku sa nám pomaly strácala pred očami. Boli to krušné minúty keď sme ďalšiu a ďalšiu kombináciu letov, termínov a cien museli odmietať, keď ceny na osobu sa blížili k 500 dolárom.  
 
Zrazu však v nás skrsla nová nádej, keď agent našiel možnosť troch letov a návratu z New Yorku vlakom. Cena je najnižšia zo všetkých možných a predstavuje 280 dolárov na osobu. Zaujímavé je pri tom najmä to, že let z Washingtonu DC do New Yorku je lacnejší ako cesta vlakom opačným smerom. Až k takýmto situáciám prichádza pri tvrdej konkurencii amerických leteckých spoločností na východnom pobreží.  
Nakoniec sa teda šťastne podarilo vybaviť cestovné náležitosti. Kompromis sme museli spraviť v tom, že na mesto New York nám ostanú len tri dni.  
 
Po polhodinovom telefonáte už stačí len pár dní počkať na poštára. Všetky lístky, či na vlak alebo lietadlo, prídu pekne v obálke. A ak by sme ich náhodou stratili, stačí zavolať do agentúry a tá vám vystaví nové. Vcelku dobré služby.  
 
Medzitým sme boli na výlete v Massachusetts, po príchode sme strávili pár dní sami doma, v sobotu prišiel z dovolenky Randy s rodinou a v nedeľu sme mali letieť.  
 
Ale nastal problém. Pred dňami objednané lístky do soboty neprišli. Zajtra máme letieť. Čo robiť? Je možné, že obálka ostala ešte na pošte a zatiaľ ju nepriniesli. Mali by sme preto skočiť pozrieť sa na poštu. No sobotu poobede je pošta zatvorená...  
Našou záchranou sa stala "The Emergency Service" - špeciálna služba pošty mimo prevádzkových hodín. Vysmiata poštová úradníčka nám podala tučnučkú obálku s lístkami a letenkami.  
 
Do batohov balíme darčekové veci a oblečenie na niečo vyše týždňový výlet. Večer rozposielame maily rodičom a kamarátom. Tešíme sa na zajtrajší deň, kedy na vlastné oči uvidíme mesto New York.  
Vstávame skoro ráno.  



Massachusetts
predošlá kapitola
Príchod do NYC  >
Príchod do NYC, stretnutie s pánom Zentkom
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco